viernes, 11 de mayo de 2018

EL VALENCIANISME. Un repàs históric.

A l'esquerra de límatge Vicent Baydal, a l'extrem dret Joan Senent.
Diu un acudit que si vols saber de pomes, hi ha que preguntar-li al pomer.
Ahir era un d'aquests dies que l'àbre de " la ciencia del bien y del mal" ens parlaría del valencianisme, prenent com referencia a Faustí Barberà i la Segona Renaixença Valenciana.
Vicent Baydal, invitat pels " Demòcrates Valencians" ens va explicar els esdeveniments histórics de les darreries del segle XIX i XX i les particularitats al territori valenciá.


Com, a partir d´un sentiment majoritariament nacionalista espanyol y amb la llengua practicament perduda, es produeix aquesta Segona Renaixença Valenciana, en un contexte ibèric i també europeu post primera guerra mundial.
Faustí Barberà, metge, intelectual i persona descrita per Vicent Baydal com: serena, intel.ligent i moderada va ser el principal motor d'aquest moviment. Accedint de manera accidental a la presidencia de " Lo Rat Penat" , entitat cultural valenciana, va emetre un discurs motivador en aquells moments que desenvoluparen un seguit d'activitats.

Mapa d'España de 1854
En definitiva una exposició molt rigurosa que va donar lloc a un col.loqui posterior, on entre altres asistents participa amb els seus coneixements i experiencia Joan Senent membre destacat del valencianisme i president del CEV al voltant d'una época en la que la secció d'espeleología acollia les meves inquietuts.
El valencianisme actual vol retrobar els camins de la motivació popular, però aquesta inquietud ( pense ) no s'aconseguirà amb una soflama emocional. El seny, el territori, la llengua, els interessos socioeconòmics i la cultura son els veritables catalitzadors dels moviments socials.

Acavada la sessió fan la foto de grup que encara no tinc i que posaré si l'aconsegueixo, i també aprofitem per a visitar l'hemeroteca que te el " Casino de Agricultura de Valencia " al carrer comedies 12 de València.


L'història, a banda de descobrir realitats ignorades del passat és una font de cultura de primer ordre.
Per aixó no em perdré els ultims descobriments del " Grup HARCA" respecte a Campanar.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Tu comentario está pendiente de moderación.